hierisiris

Waarom ja en nee zeggen even belangrijk is

Geloof ‘t of niet. Ik zei deze woorden allebei te weinig en ik gebruikte ze op de verkeerde manier. Ik zei ja wanneer ik nee wilde zeggen en nee wanneer ik ja zou mogen zeggen. Daardoor hield en maakte ik mezelf klein.
Ik was heel streng voor mezelf, ontzei mezelf veel en gaf mezelf voortdurend op de kop. Ik verkocht mezelf vaak een nee in plaats van een hele grote JA!
Ik vond – en vind nieuwe dingen spannend waardoor ik vaak nee zei en mezelf de kans ontnam om iets nieuws te ontdekken. Of ik deed juist het tegenovergestelde. Ik zei te snel ja, maakte mezelf groter en ging over mijn grenzen heen.
Ik had moeite met nee zeggen tegen een ander en deed daardoor vaak dingen die ik eigenlijk niet wilde doen.

Dit werkte niet meer voor me. Ik wilde meer ruimte voor mezelf en me gelukkiger voelen. Ik ben dit patroon gaan doorbreken en in deze blog lees je waarom ik vind dat zowel ja en nee zeggen belangrijk is. Ook geef ik een aantal tips zodat ook jij dit kan toepassen.

Door nee te zeggen tegen een ander zeg ik ja tegen mezelf

Waarom zou je ja moeten zeggen?

Je wordt milder en liever voor jezelf. I.p.v. jezelf te straffen voor dat stuk chocola dat je gegeten hebt of voor die opmerking die je maakte die net iets anders uit de hoek kwam dan hoe je gewild zou hebben kun je nu naar dit soort situaties kijken als een leermoment of iets waar je ook gewoon van mag genieten. De negatieve lading die erop zit zal weg vallen.

Ja zeggen kan leiden tot leuke en onverwachte situaties. Je komt buiten je comfortzone, wat spannend is maar wat je ook heel veel kan brengen. Je leert zo nieuwe dingen over jezelf en misschien ook wel over een ander. Nu je toch ja hebt gezegd en mee bent gegaan naar die yogales blijkt het helemaal niet zo stom te zijn als je dacht. Zelfs dat ene uitje waar je normaal nooit heen zou gaan blijkt hartstikke leuk te zijn. En als het toch tegen valt dan heb je jezelf wel een kans gegeven om te ontdekken of het bij je past of niet.

Door ja te zeggen tegen hulp die je wordt aangeboden i.p.v. het zelf wel uit te zoeken en het allemaal alleen te doen leer je hoe het is om te ontvangen. Daardoor heb jij ook weer meer om te geven en kan een vriendschap hechter worden.

Door je open te stellen voor nieuwe contacten (is ook ja zeggen!) kan er een mooi contact opbloeien.

Ik zeg ja tegen mezelf en nodig jou uit om hetzelfde te doen

Ja ik ben goed
Ja ik ben mooi
Ja ik ben lief
Ja ik doe het goed
Ja ik mag fouten maken
Ja ik mag leren
Ja ik mag boos worden
Ja ik mag ruzie maken
Ja een ander mag me helpen
Ja ik mag dingen uitproberen
Ja anderen mogen mij leren kennen

Waar mag jij ja tegen zeggen? Laat het me weten in een reactie onder deze blog of via facebook of instagram.

Dit is waarom nee zeggen belangrijk is:

Je geeft er je grens mee aan. Daardoor heb je respect voor jezelf. Als jij geen nee zegt als je nee bedoelt behandel je jezelf niet met respect. En als jij jezelf niet met respect behandelt dan zal een ander dat ook niet doen.

Als je ja zegt tegen iets doen wat je niet leuk vind dan zeg je nee tegen iets doen wat je wél leuk vind.

5 redenen om nee zeggen makkelijker te maken:

  1. Bedenk je dat je nee zegt tegen de vraag van iemand maar niet tegen de persoon zelf en wees eerlijk. Eerlijk zijn betekent niet dat je mensen kwetst. Eerlijkheid wordt (meestal) juíst gewaardeerd. Draai het eens om. Zou jij liever een eerlijk antwoord of een smoes horen?

2. Als je duidelijk hebt wat je wilt is het makkelijker om nee te zeggen. Dit kan betekenen dat het nodig is om door te vragen om helder te krijgen wat het precies is waar een ander hulp bij nodig heeft. Of dat je zelf even tijd nodig hebt om te bedenken wat het is dat jij wilt zodat je je standpunt in kunt nemen. Je mag tijd nemen voor je een beslissing maakt. Je hoeft niet meteen een antwoord te geven. En ook als je niks in je agenda hebt staan is het oké om nee zeggen.  
3. Het kan zijn dat een ander jou nee niet leuk vind. Teleurgesteld is en boos wordt. Laat dat bij de ander. Dat hoort bij die persoon thuis, niet bij jou. Wat is erger? De ander teleurgesteld of jij die iets tegen je zin in doet? Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen geluk en als dat inhoud dat je nee moet zeggen tegen de vraag van de ander dan is dat zo. Ongeacht wat een ander daarvan vindt.
4. Je hoeft geen verantwoordelijkheid af te leggen. Als een ander jou nee niet lijkt te accepteren en door blijft vragen houdt je antwoord dan kort maar krachtig. Alleen een nee is ook voldoende.
5. Je hoeft je niet te excuseren. Het woordje sorry maakt je kwetsbaarder. Je komt dan minder krachtig over.

Voorbeelden van hoe je nee kunt zeggen

Leuk dat je me uitnodigt, maar ik zeg nee.
Ik begrijp je, maar ik zeg nee.
Je zou gelijk kunnen hebben, maar ik zeg nee.
Wat een goed idee, maar mijn antwoord is nee.
Ik zie dat het voor jou zou kunnen werken, maar ik zeg nee.
Ik ben bang om nee tegen je te zeggen, toch is mijn antwoord nee.
Je kunt ook een ander voorstel doen. Het woordje nee hoef je dan niet te gebruiken: Wat nou als we …… doen.

Van A naar Z

Vaak als we beginnen met iets nieuws te leren slaan we eerst even door naar de andere kant om vervolgens weer in het midden uit te komen. Dat hoort erbij en dat is oké.

Toen ik begon met nee zeggen heb ik een tijdje tegen heel veel dingen nee gezegd. Ook tegen dingen die ik eigenlijk wel leuk vond. Maar hé ik kreeg het nee zeggen net onder de knie!! Sorry nog lieve dame achter mij in de rij bij de kassa die een overduidelijke, botte ‘NEE’ naar haar hoofd geslingerd kreeg toen ze vroeg of ze voor mij mocht op de dag dat ik besloot dat ik ging oefenen met ‘nee’ zeggen.

Als ik hier nu op terug kijk dan kan ik er wel om lachen. Én ik heb weer iets om met jullie te delen. Win-win dus.

Delen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on print
Print

Geef een reactie