achteruitgang-instorten
hierisiris

Dit is waarom je niet bang hoeft te zijn voor een terugval

De afgelopen weken zat ik wat minder in mijn vel en merkte ik dat ik gedrag begon te vertonen wat ik deed op de momenten dat ik depressief was. Nou heb ik – en met mij een heleboel anderen – momenten waarop ik gewoon even wat minder in mijn vel zit. Verschillend in lengte van een paar uur tot een week of maand. Voorheen beangstigde het me. Omdat ik bang was voor een terugval. Deze keer had ik deze angst niet. Dát vond ik interessant. Waarom is de angst nu weg?

Ik heb van de vorige keren geleerd

Uit mijn eerdere depressie(s) heb ik een hoop lessen meegenomen. Handvatten om er mee om te gaan. Maar ook de kracht om dat wat er is er gewoon te laten zijn. Er zijn nu eenmaal momenten waarop ik minder lekker in mijn vel zit. En het leven ís niet altijd leuk. Door dat te accepteren is er een grote last van mijn schouders gevallen en ben ik een stuk milder voor mezelf. Moeilijke momenten in een leven heeft iedereen. Dat is heel normaal. Dat het leven je het even moeilijk maakt betekent niet meteen dat je een terugval hebt.

erkenning-terugval

Ook weet ik dat de zware periodes in je leven je uiteindelijk iets heel moois kunnen brengen. Ik geloof dat ze daar ook voor zijn. Er valt namelijk een heleboel kracht uit te putten en je kunt er een hoop lessen uit leren. Mijn advies is dan ook om je er vooral niet tegen te verzetten. Als je je rot voelt ga dan even helemaal in dat gevoel zitten en onderzoek wat het je te vertellen heeft. Ik durf te wedden dat het dan sneller over gaat dan wanneer je er alles aan doet om je er tegen te verzetten uit angst voor een terugval. Dat zorgt er namelijk voor dat je op je tenen gaat lopen. Dat je jezelf ontzettend hard voorbij rent en uiteindelijk instort omdat dat simpelweg niet vol te houden is op de lange termijn.

Als je je even niet goed voelt, wil dit niet altijd zeggen dat het niet goed me je gaat.

Ik ben me bewust van wat ik doe

De momenten waarop het leven even niet leuk is, ik het moeilijk heb en ik ‘terugval’ in oude gewoontes merk ik het nu op bij mezelf. Ik zie het mezelf doen. Dat geeft me ook de kans om een andere keus te maken en de oude gewoonte te vervangen voor een nieuwe. Hierdoor ga ik niet zo snel bergafwaarts en zal ik ook nooit meer zo diep gaan als dat ik ooit gezeten heb. Nog een verschil: het maakt me iets uit! Ik wíl er iets aan doen. Ik heb misschien niet meteen een oplossing en het kan even duren voordat de oude gewoonte weer plaatsgemaakt heeft voor een nieuwe. Maar ik ben me er van bewust. En dat maakt echt heel veel uit. Dan heb je de helft van het werk er namelijk al op zitten!

Wel is dit het wat het zo beangstigend maakt. Ik zie wat ik aan het doen ben. En ik wéét wat het kan doen. Dat is hetzelfde als toe kijken hoe een vijand je kamer binnenloopt waarvan je weet waartoe die in staat is.

Het leven is een school

Ik geloof dat sommige dingen weer de kop op steken omdat er nog iets is wat je ‘moet’ leren. De situatie komt nog een keer omhoog omdat er nog iets in jou zit wat nog niet helemaal afgehandeld is. Het leven geeft je nu de kans om een nieuwe les te leren of om de les(sen) die je geleerd hebt nog dieper te integreren en jezelf nog schoner te spelen. Daardoor zul je uiteindelijk weer lichter worden. Als je de les helemaal onder de knie hebt zal een soortgelijke situatie niet meer op je pad komen.

Delen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on print
Print

Geef een reactie