achter-de-wolken-schijnt-de-zon
hierisiris

Dit moet je weten over schaduwkanten

De kanten die we niet zo leuk vinden aan onszelf en die we het liefst willen verbergen voor een ander heten schaduwkanten. Toch hebben jij en iedereen die je kent – en degene die je niet kent – deze in zich en kunnen we ze naar mijn mening maar beter accepteren of nog beter: omarmen. Hoe doe je dat?

Krijg zicht op de schaduw

Hoe weet je wat je schaduwkanten zijn? Het uit zich via het gedrag dat jij bij anderen veroordeelt. In datgene waar je telkens kritiek over krijgt. Adviezen die je aan anderen geeft. In dat waar jij je voor schaamt en door datgene waar je juist zo naar verlangt. Wat bovengenoemde dingen gemeen hebben is dat het die delen van jou weergeeft die je zo hard probeert weg te duwen maar die er wel zijn en daardoor misschien juist wel zichtbaarder worden voor de ander. Hoe harder je iets probeert weg te duwen, hoe sterker het naar voren komt. Juíst op momenten dat je het helemaal niet wilt. Door deze kanten in jezelf te erkennen en omarmen kan het zijn lading verliezen.

Schaduwkanten beïnvloeden je gedrag

Herken je het dat je ineens uit je slof kunt schieten om een opmerking die een ander maakt? Of door het irritante gedrag van de ander? Dit zijn de momenten waarop jou schaduwkant gespiegeld wordt door een ander terwijl jij je nog niet bewust bent dat jij deze kant ook hebt in jezelf of dat je dat niet wilt toegeven. Hoe meer je naar de schaduwdelen van jezelf kunt kijken hoe completer je jezelf zult voelen. Je geeft dan namelijk erkenning aan de kanten aan jezelf die jij minder leuk vindt waardoor ze er kunnen zijn. Dat is het moment dat je dat deel, of die delen van jezelf omarmd hebt. Erkenning is soms genoeg om iets zijn (negatieve) lading te laten verliezen en een shift te maken in je bewustzijn.

Ontdek de positieve kracht van je schaduw

We bestempelen de schaduwkanten van onszelf vaak als negatief terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn. Vaak kunnen we juist heel veel leren van deze kant van onszelf en terwijl jij het als iets negatiefs ervaart kan een ander er juist heel positief naar kijken. Voordat je iets veroordeelt van jezelf probeer er eens van een afstandje naar te kijken. Is er iets in deze eigenschap waar je wat meer van zou mogen hebben of misschien juist wat minder? Van die dominante tante waar je je zo mateloos aan irriteert kan jij leren om wat assertiever te zijn. En van die buurvrouw die de kantjes ervan af loopt kun je leren om de controle wat meer los te laten en minder perfectionistisch te zijn. Ben jij degene die dominant is dan is het juist de uitdaging om je kwetsbaar op te durven stellen en naar een ander te leren luisteren.

Delen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on print
Print

Geef een reactie