natuur-projecteren-roze-blauw-bloemen
hierisiris

Projectie: dit houdt het in

Ik heb dit woord weleens in eerdere blogpost gebruikt en ik zal het waarschijnlijk ook nog wel vaker gebruiken. In deze blog leg ik je uit wat projectie en projecteren eigenlijk inhoudt.

Een projectie op iets of iemand hebben houdt in dat je (onbewust) jouw eigen negatieve en positieve gevoelens bij de ander neerlegt. Je legt iets wat van binnen in je leeft bij de ander, buiten jezelf, neer. De eigenschappen van jezelf, waar je op dat moment niet naar kunt kijken of zelfs ontkent, komen naar buiten via iets of iemand anders; je projecteert je gevoelens op de ander. Het is een beschermingsmechanisme om iets van jezelf niet te hoeven zien.

Als ik jou een bitch vind dan betekent dat dat ik die bitch ook in me heb

Door je op de ander te richten hoef je niet naar jezelf te kijken

Het gebeurt vaak automatisch, het projecteren op iets of iemand anders. En laten we eerlijk zijn, het is ook wel handig om iets buiten jezelf neer te leggen. Jij bent dan van jouw vervelende gevoel af. Het zal je alleen niet verbazen dat dit niet voor lange duur zal zijn. Een volgende keer erger je je namelijk aan precies hetzelfde en de ergernis zal waarschijnlijk alleen maar groter worden. Dat komt omdat je op dat moment nog niet hebt onderzocht waar de ergernis toch vandaan komt. En wat de boodschap is die er voor jou in zit. Door te projecteren loopt je er als het ware voor weg in plaats van dat je de geprojecteerde gevoelens in de ogen kijkt en oplost.

De 2 wortels van projectie

Er zijn twee redenen waarom we projecteren, ik noem ze wortels. De eerste wortel is dat je een (onbewuste) afspraak met jezelf hebt dat je iets niet mag. Datgene wat je niet mag van jezelf, zie je een ander doen en daar vind je van alles van en dat roept van alles bij je op. Ik mocht bijvoorbeeld van mezelf geen vrij nemen als ik daar geen reden toe had (lees: een afspraak/uitstapje/etc.) Als een collega van mij ‘gewoon’ een dag vrij nam voor zichzelf dan kon ik dat niet begrijpen en vond ik daar in negatieve zin van alles van omdat ik dat van mezelf niet mocht. De projectie was hier in volle actie!
De tweede wortel van projectie is dat je iets wat een ander doet zelf ook doet, maar dat (nog) niet ziet van jezelf. Er zijn momenten dat ik drammerig kan zijn, maar dat heb ik lange tijd niet door gehad. Totdat ik een aanvaring met een kennis kreeg en nadat ik daar over gereflecteerd had tot de conclusie kwam dat ik in deze situatie degene was die drammerig deed. Terwijl ik drammerige mensen juist zo irritant vind.

We doen het allemaal

Denk maar niet dat jij het niet doet, dat projecteren. Helaas, of gelukkig, ‘t is maar net hoe je het bekijkt projecteer jij ook. En het heeft ook iets positiefs, want je kunt jezelf er beter door leren kennen. Door te onderzoeken en jezelf vragen te stellen waar het toch door komt dat jij je zo ergert aan het gedrag van de ander kun je namelijk iets over jezelf leren. En meestal zul je er dan achter komen dat jij datgene waar je je zo aan ergert zelf ook doet óf dat je het niet mag van jezelf. Je wordt je er vaak bewust van door het bij een ander te zien. Iets wat jij zelf niet kent kun je namelijk ook niet zien bij een ander. Nog een winstpunt is dat zodra je je ergens bewust van geworden bent, je het niet meer zult projecteren. Want zodra je je ergens bewust van bent is dat niet meer nodig.

projecteren-projectie-oordelen-bewustwording

“Ik wil dat ook kunnen”

Als ik jou geweldig vind dan betekent dat dat ik ook geweldig ben

Niet alleen ergernissen aan iets of iemand anders zijn projecties, ook dat wat je in of aan een ander bewondert zijn projecties. Het zijn de eigenschappen die jij ook in je hebt maar die (nog) niet tot bloei zijn gekomen. Je herkent het nu bij de ander, je kunt immers alleen dat bij een ander zien wat jij zelf ook in je hebt. Aan jou de keus of je deze mooie eigenschap in jezelf tot bloei wilt laten komen.

Delen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on print
Print

Geef een reactie