fbpx
natuur-projecteren-roze-blauw-bloemen

Projectie: dit houdt het in

Ik heb dit woord weleens in eerdere blogpost gebruikt en ik zal het waarschijnlijk ook nog wel vaker gebruiken. In deze blog leg ik je uit wat projectie en projecteren eigenlijk inhoudt.

Een projectie op iets of iemand hebben houdt in dat je (onbewust) jouw eigen negatieve en positieve gevoelens bij de ander neerlegt. Je legt iets wat van binnen in je leeft bij de ander, buiten jezelf, neer. De eigenschappen van jezelf, waar je op dat moment niet naar kunt kijken of zelfs ontkent, komen naar buiten via iets of iemand anders. Je projecteert je gevoelens op de ander. Het gaat er bij projectie altijd om dat objectief gezien een probleem bij jezelf gezocht moet worden, maar dat je omdat de negatieve gevoelens die daarbij horen te confronterend zijn de schuld bij iets of iemand anders neer legt.

Als ik jou een bitch vind dan betekent dat dat ik die bitch ook in me heb

Door je op de ander te richten hoef je niet naar jezelf te kijken

Het gebeurt vaak automatisch, het projecteren op iets of iemand anders. En laten we eerlijk zijn, het is ook wel handig om iets buiten jezelf neer te leggen. Jij bent dan van jouw vervelende gevoel af. Het zal je alleen niet verbazen dat dit niet voor lange duur zal zijn. Een volgende keer erger je je namelijk aan precies hetzelfde en de ergernis zal waarschijnlijk alleen maar groter worden. Dat komt omdat je op dat moment nog niet hebt onderzocht waar de ergernis toch vandaan komt. En wat de boodschap is die er voor jou in zit. Door te projecteren loopt je er als het ware voor weg in plaats van dat je de geprojecteerde gevoelens in de ogen kijkt en oplost.

We doen het allemaal

projecteren-projectie-oordelen-bewustwording

Denk maar niet dat jij het niet doet, dat projecteren. Helaas, of gelukkig, ‘t is maar net hoe je het bekijkt projecteer jij ook. En het heeft ook iets positiefs, want je kunt jezelf er beter door leren kennen. Door te onderzoeken en jezelf vragen te stellen waar het toch door komt dat jij je zo ergert aan het gedrag van de ander kun je namelijk iets over jezelf leren. En meestal zul je er dan achter komen dat jij datgene waar je je zo aan ergert zelf ook doet. Je wordt je er vaak bewust van door het bij een ander te zien. Iets wat jij zelf niet kent kun je namelijk ook niet zien bij een ander. Nog een winstpunt is dat zodra je je ergens bewust van geworden bent, je het niet meer zult projecteren. Want zodra je je ergens bewust van bent is dat niet meer nodig.

“Ik wil dat ook kunnen”

Als ik jou geweldig vind dan betekent dat dat ik ook geweldig ben

Niet alleen ergernissen aan iets of iemand anders zijn projecties, ook dat wat je in of aan een ander bewondert zijn projecties. Het zijn de eigenschappen die jij ook in je hebt maar die (nog) niet tot bloei zijn gekomen. Je herkent het nu bij de ander, je kunt immers alleen dat bij een ander zien wat jij zelf ook in je hebt. Aan jou de keus of je deze mooie eigenschap in jezelf tot bloei wilt laten komen.

Delen:

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *