hierisiris

De nummer 1 oorzaak van narcisme

Ook al wordt het woord narcisme steeds vaker gebruikt, er zijn nog maar weinig mensen die echt begrijpen wat het inhoudt. Als narcisme al wordt herkend, dan wordt het meestal gezien als een negatieve eigenschap in een dominant persoon. Maar de hele complexiteit van narcisme en de invloed op de omgeving wordt vaak nog niet begrepen. Daardoor wordt het ook lastig om te kunnen begrijpen hoe gevaarlijk narcisten zijn. Ik hoop je in mijn blogs daar wat inzicht in te kunnen geven.

Laat ik voorop stellen dat het niet niks is om iemand als narcist te bestempelen. En ik van mening ben dat er ook niet zomaar met deze term gegooid hoeft te worden. Het is wél goed om jezelf erover te informeren en te erkennen dat dit soort mensen bestaan. Niet iedereen heeft het beste met je voor.
Ik wil je niet laten schrikken, maar er behoren misschien wel meer mensen tot deze categorie dan dat je zou verwachten. 1 op de 25 mensen is namelijk destructief narcistisch. Laat dat nog maar eens tot je doordringen, 1 op de 25.

Dat gezegd hebbende ga ik in deze blog in op wat narcisme veroorzaakt en wat je kunt zien als de nummer 1 oorzaak.

Je wordt niet als narcist geboren, maar gecreëerd

Er zijn een aantal verschillende theorieën over wat de narcistische persoonlijkheidsstoornis veroorzaakt. Bijna altijd gaat het om een combinatie van factoren waarin genetische aanleg en traumatische ervaringen die in de jeugd zijn opgedaan een rol spelen. Ik ga hier niet uitgebreid de theorie daarachter opschrijven. Die is makkelijk te googlen. Een tip van flip is deze pagina.

Wat de oorzaak ook mag zijn, een narcist verschilt enorm in vergelijking met de meeste mensen. En dat verschil zit hem in het brein.
Narcisten functioneren vanuit een heel ander systeem. Dat niet te vergelijken valt met een systeem van de ‘normale’ mens. Een narcist mist de eigenschappen om menslievend te zijn en heeft dan ook nooit het beste met een ander voor. Simpelweg omdat hij dat gewoon niet kan. Net zoals je van een blinde niet kunt vragen of hij niet toch kan zien, kun je van een narcist niet vragen of hij empathisch kan zijn. Dat zit er gewoon echt niet in.

De nummer 1 oorzaak van narcisme

Dan zijn we nu aangekomen bij wat je naar mijn mening kunt zien als dé oorzaak van narcisme. En dat is een gebrek aan liefde. Dat is waar het in de kern van dit gedrag namelijk om gaat. Als je niet in staat bent om liefde te kunnen voelen en je niet bewust bent van wie je echt bent, dan gaat het ook nooit lukken om in liefde te leven.

Hoe tegenstrijdig het misschien ook klinkt, een narcist kent echt geen liefde. Een narcist kan misschien doen alsof, maar echte liefde kan een narcist niet voelen. Niet voor zichzelf, en ook niet voor een ander. Ze zijn leeg van binnen.

Dit is voor jou

Weet jij al zeker dat je met een narcist te maken hebt (gehad)? Ben je over de schok heen en ben je op zoek naar hulp? Kijk dan eens op deze pagina.

Voor jou, jij die het slachtoffer is geworden van een narcist, weet dat je niet alleen bent. Er zijn een heleboel mensen die iets soortgelijks hebben meegemaakt en die jou wél zullen begrijpen. Ga naar deze mensen op zoek!! Er zijn (online) groepen, hulpverleners, coaches waar je je verhaal kunt vertellen en die jou écht kunnen helpen en/of waar je steun kunt vinden.

Ik zie je
Ik hoor je
Ik voel je

Liefs,
Iris

Delen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on print
Print

Geef een reactie