hierisiris

Luisteren is moeilijker dan je denkt

Het kan zo makkelijk lijken, maar dat is het niet. Luisteren naar een ander. Écht luisteren naar wat een ander zegt. We kennen denk ik allemaal wel het gevoel dat je niet echt tot een ander door kunt dringen. Dat de ander naar je lijkt te luisteren, maar jou niet hoort.

Een ander laat je niet uitpraten en zonder dat je erom vraagt of gevraagd hebt krijg je meteen allerlei adviezen. Dit zijn voorbeelden van wanneer er níet naar je geluisterd wordt. Als je je aandacht bij een gesprek kunt houden zonder over de ander te oordelen en alvast over een oplossing na te denken dan luister je wel.

Het grootse communicatieprobleem is dat we niet luisteren om te begrijpen. We luisteren om antwoord te geven.

George Bernard Shaw

Zo kun je je luisterskills verbeteren:

  • Tel tot 10 voordat je iets terug wilt zeggen. Hiermee geef je een ander genoeg ruimte om eventueel nog wat te kunnen zeggen. Niet iedereen praat even makkelijk, een moment stilte kan nog een opening bieden voor de ander om wat te vertellen.
  • Onderbreek de ander niet. Zeg zo min mogelijk (ook van binnen). Een ander voelt het als jij in je hoofd aan het oordelen bent en diegene voelt zich dan niet meer veilig. Ook stel je je daardoor niet helemaal open voor de ander.
  • Maak oogcontact en let op de lichaamstaal van de ander alswel op die van jezelf. Je lichaam verteld je een heleboel en net zoals jij dingen af kunt lezen aan de lichaamstaal van de ander, kan de ander dat ook bij jou.
  • Leer comfortabel te worden met stiltes. De stiltes die in een gesprek kunnen vallen zorgen er juist voor dat je even bij jezelf terug kunt komen. Soms komt er daardoor ineens een hele waardevolle vraag of boodschap in je op. Stel deze vraag en spreek deze boodschap vervolgens ook uit.
  • Oefen met het beheersen van je emoties. Wat een ander zegt kan iets bij jou losmaken. Zowel positief als negatief. Als je je eigen emoties niet goed in de hand hebt is de kans groot dat je je door je emoties laat leiden (of dat nou blijdschap of woede is) waardoor je de ander niet uit kunt laten praten of jezelf afsluit voor de boodschap van de ander waardoor niet meer tot je doordringt wat een ander nou eigenlijk zegt.
  • Stel vragen: vraag door, vat af en toe samen en check of jouw interpretatie van datgene wat de ander jou zojuist verteld heeft klopt.
  • Geef je grens aan als je merkt dat je geen ruimte meer hebt om naar de ander te luisteren. Liever dat, dan dat je je aandacht er niet meer bij kunt houden en uit contact gaat met de ander. Eerlijk zijn hierover is voor beide partijen fijner.

Wat doe je als je het idee hebt dat er niet naar je geluisterd wordt?

Hier kan ik heel kort en krachtig over zijn. Niks. Blijf stil. De ander heeft het waarschijnlijk niet eens door dat jij niks meer zegt. De ander zit dan al zo in zijn of haar eigen verhaal dat het diegene niet op zal vallen. Je kunt een luisterend oor niet afdwingen. De ene persoon is er beter in dan de ander. En de ene persoon staat wel open om zich hierin te ontwikkelen en de ander niet. En weer anderen hebben niet eens door dat ze niet echt luisteren.

Gedicht Leo Buscila

Luisteren

Als ik je vraag naar mij te luisteren
en jij begint adviezen te geven,
dan doe je niet wat ik vraag.


En als ik je vraag naar mij te luisteren
en jij begint mij te vertellen
waarom ik iets niet zo moet voelen als ik voel,
dan neem jij mijn gevoelens niet serieus.


Als ik je vraag naar mij te luisteren
en jij denkt dat jij iets moet doen
om mijn probleem op te lossen,
dan laat je mij in de steek,
hoe vreemd dat ook mag lijken.

Dus, alsjeblieft,
luister alleen maar naar me
en probeer me te begrijpen.


En als je wilt praten,
wacht dan even en ik beloof je
dat ik op mijn beurt naar jou zal luisteren.

Delen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on print
Print

Geef een reactie