hierisiris

Hoe je iemand kunt accepteren voor wie die nu is

Het meest liefdevolle wat we voor een ander, en onszelf, kunnen doen is om iemand te accepteren zoals die nu is. Iemand willen veranderen terwijl diegene dat zelf misschien helemaal niet wil is het meest respectloze wat we kunnen doen. Dit is niet altijd even makkelijk. Dat geldt al helemaal voor de mensen die het dichtst bij je staan en mensen met we je veel tijd doorbrengt. Want dat zijn de mensen van wie je de meeste verwachtingen hebt.

Het proberen te veranderen van iemand is een manier van controle uitoefenen en je veroordeelt iemand daarmee. Als je iemand probeert te veranderen zeg je daarmee eigenlijk dat jij wel weet wat het beste is voor die persoon, in plaats van degene die dat echt weet, namelijk de persoon over wie het gaat.

Acceptatie is de oplossing.

Waar komt de moeite om iemand te accepteren voor wie die nu is vandaan?

Moeite om iemand te accepteren voor wie die nu is komt omdat je iets in het gedrag van de ander graag anders zou zien dan hoe het nu is. Je wilt iets veranderd zien. Dat heeft alles te maken met verwachtingen die je hebt van iemand die niet waar gemaakt worden. Daar zijn twee redenen voor. De eerste is omdat diegene niet weet dat jij die verwachtingen hebt, en als iemand niet weet wat jij (onbewust) verwacht kan diegene dat ook niet waar maken. De tweede reden is dat diegene niet de capaciteiten heeft om jouw verwachtingen waar te maken. Hij of zij heeft dat (nog) niet in zich. Hieronder noem ik drie voorbeelden.

  • Jij verwacht een excuus omdat je vind dat iemand iets verkeerd gedaan heeft en jou onrecht heeft aangedaan. Dat excuus komt er niet omdat de ander daar of a te koppig voor is of b zich er niet bewust van is dat jij dat zo voelt.
  • Jij verwacht een succeswens voor dat sollicitatiegesprek die je niet hebt gekregen. Het kan zijn dat de ander niet weet dat zoiets belangrijk voor je is en diegene kan zelf die conclusie niet trekken. Of de ander is wellicht vergeten dat jij dat gesprek vandaag had.
  • Jij hebt een ander standpunt dan degene tegenover je en je vind dat diegene het met jou eens moet worden. Je verwacht daarmee dat de ander zijn of haar mening bijstelt. Dat gebeurt niet omdat het standpunt van diegene anders is omdat hij/zij op een andere manier kijkt dan dat jij doet.

Wat betekent het om iemand te accepteren voor wie die nu is?

Het accepteren van iemand voor wie die nu is betekent dat je iemand laat zijn zoals diegene is en dat je iemand niet probeert te veranderen. Dat betekent niet dat je het eens bent met het gedrag van een ander en dat je over je grenzen moet laten gaan. Het betekent wel dat je iemand zich laat gedragen zoals diegene dat nu doet en dat jij doorgaat met je leven. Dat kan betekenen dat je iemand niet meer in je leven toelaat, maar dat hoeft niet. Je kunt ook tot de conclusie komen dat je ergens doorheen wil werken met elkaar. Dat houdt dan wel in dat de ander dat ook oprecht moet willen. Anders heeft dat geen zin.

You are not loving the hostile act, but you are loving the spirit that is blocked in those who are harmful and unloving.

Dr wayne dyer

Wat gebeurt er als je een ander accepteert voor wie die nu is?

Zodra je iemand accepteert voor wie die nu is kun je iemand loslaten en vergeven. Wat dus niet hoeft te betekenen dat je het eens bent met het gedrag van de ander en dat je iemand nog toelaat in je leven. Maar het betekent wel dat je verder gaat op een manier waarin je op een liefdevolle manier naar de ander kunt kijken in plaats van dat je boos blijft. Als je iemand accepteert zoals diegene is valt er een last van je schouders af omdat je ook jezelf bevrijd. Want wanneer je iemand probeert te veranderen die dat zelf niet wil veroorzaakt dat strijd in jezelf en in je relaties. Als je daar mee ophoudt, valt de strijd weg en keert de rust terug.

Het accepteren van iemands gedrag is een acceptatie van hun worstelingen

Het betekent dat we naar een ander kunnen kijken zonder in de aanval te gaan of het gevoel te hebben dat we onszelf moeten verdedigen. Het betekent dat je geen gelijk hoeft te hebben en dat je niet het gevoel hebt dat je verantwoording af hoeft te leggen. Daarmee geven we onszelf de controle over ons eigen geluk terug. Je veroordeelt een ander dan niet meer en je kunt zien dat hoe iemand zich gedraagt niks met jou te maken heeft, maar met zijn eigen worstelingen.

Hoe doe je dat dan?

Kijk van een afstandje naar de situatie. En kijk zo eerlijk mogelijk. Wat is er gebeurd of wat gebeurd er? Wat doe jij daarin en wat doet de ander? Neem verantwoordelijkheid voor jouw eigen aandeel, vraag jezelf af waarin jij geraakt wordt en doe daar het werk op wat nodig is. Kijk naar het aandeel van de ander, maak de keuze om de ander te accepteren voor wie diegene nu is in plaats van de ander te willen veranderen en zeg zo vaak als het nodig is tegen jezelf, tegen de ander mag ook als je dat wilt, ‘Ik accepteer je’.

Je kunt deze woorden ook meenemen in een meditatie waarin je de persoon bij je uitnodigt of de persoon energetisch een plek geven in de ruimte waar jij op dat moment bent en de woorden dan tegen ze zeggen. Erop vertrouwend dat ze het zullen voelen.

Wat als ik het moeilijk vind om iemand te accepteren?

Het kan moeilijk zijn om iemand te accepteren. Vooral als je denkt denkt dat iemand een verkeerde keuze maakt of wanneer iemands zich gedraagt op een manier waar jij het niet mee eens bent. Dit is het moment om jezelf eraan te herinneren dat het niet jouw taak is om iemands problemen op te lossen. Jij bent niet verantwoordelijk voor het levensgeluk van een ander. Zodra je merkt dat jij heel hard aan het werk bent om iemand te helpen, mag je jezelf terugfluiten. Het klinkt misschien hard maar soms moet je iemand zijn gang laten gaan en misschien zelfs onderuit laten gaan zodat diegene daar van kan leren. Als jij de problemen van een ander op probeert te lossen ontneem je iemand de kans om zelf het heft in eigen handen te nemen en om zijn of haar eigen lot aan te kijken. Dat is hoe ik er naar kijk.

Als je er moeite mee hebt om iemand te accepteren hoe diegene nu is kun je een oefening doen die ik “het licht in een ander zien” noem. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is in jezelf of hardop te zeggen: ‘Ik kies ervoor om jou in je licht te zien’. Dat kan zelfs op een moment dat je in contact bent met de ander! Diegene zal dat echt niet door hebben als jij dat ondertussen in jezelf zegt. Je kunt dit ook weer in een meditatie meenemen of met de energie van de persoon werken zoals ik eerder in deze blog benoemd heb.
Door dit te zeggen geef je het signaal af dat je bereid bent om met compassie naar een ander te kijken. Het kan even duren voordat je dat ook daadwerkelijk kan. Maar vertrouw erop dat als jij daartoe bereid bent, en je het werk ervoor doet, dat het gaat lukken. Oefen en ervaar wat er gebeurt!

accepteren

Delen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on print
Print

Geef een reactie