lusteloos-verdrietig-depressie
hierisiris

“Maar je ziet er helemaal niet depressief uit”

Een zin die ik regelmatig gehoord heb en die toch de meeste indruk op me maakte als ‘ie door een hulpverlener uitgesproken werd. Hoe ziet een depressief iemand eruit dan?! Moet ik de volgende keer overstuur, in mijn pyjama, onverzorgd en uitgemergeld naar een afspraak komen om serieus genomen te worden? Ging er dan door me heen. Ik kon er echt radeloos van worden. Als een hulpverlener mij niet serieus neemt en mij niet wil helpen waar moet ik dan in hemelsnaam nog aankloppen?! Kon ik het later uitschreeuwen.

Je kunt aan de buitenkant niet zien wat er aan de binnenkant in iemand om gaat

Er bestaan (te) veel vooroordelen

Ik vind instagram een mooi platform en middel om een boodschap te kunnen verspreiden. Één van de vrouwen die mij inspireren en die ik volg op insta is Mignon. In een van haar recente posts haalde ze dit thema aan. Alleen dan stond er op de plek waar ik depressief heb gezet in de titel van deze blog, het woord autistisch. Ze vertelt daarin dat ze op het moment dat ze de opmerking krijgt dat ze er niet autistisch uit ziet “Nou hè! En jij ziet er op jouw beurt ook helemaal niet uit als iemand die bij een klantenservice van een zorgverzekeraar werkt!” of iets dergelijks terug zegt.

Ik lag dubbel toen ik het las. En daarmee wordt voor mij de kern van het ‘probleem’ uitstekend geschetst: er bestaan (te) veel vooroordelen en er heerst veel onwetendheid over bijvoorbeeld autisme of een depressie. Het woord depressief in de titel kan natuurlijk door een hoop andere dingen vervangen worden.

Niemand met een depressie gedraagt zich hetzelfde

De een draagt make-up, de ander niet.
De een eet wel, de ander eet niet.
De een rookt, de ander niet.
De een kan alleen maar huilen, de ander kan niet meer huilen.
De een ligt heel de dag in bed, de ander niet.

Ik denk dat mijn boodschap nu wel duidelijk is. Je kunt nooit weten hoe een ander zich voelt, wat er in een ander omgaat en wat er zich allemaal afspeelt in iemands leven waar jij geen weet van hebt. Dus praat alsjeblieft met elkaar. Stel vragen en probeer toch met een open mind naar een ander te kijken als iemand niet meteen in het plaatje past wat jij in je hoofd hebt.

Delen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on print
Print

Geef een reactie