hierisiris

Waarom je niet moet wachten op een crisis voor transformatie

Een crisismoment (het verlies van een baan, een burn-out, depressie etc.) kan een reden zijn om jezelf en je leven te evalueren. En het kan dé aanleiding zijn om veranderingen aan te brengen in ons leven. Het begin van de transformatie.
Maar waarom zouden we wachten op het crisismoment als je er ook nu mee kunt beginnen? Met je leven te evalueren. En waar gewenst veranderingen aan te brengen. Voorkomen is beter dan genezen toch? We hoeven niet te wachten tot het crisismoment daar is. We kunnen ook nu actie ondernemen. Ben het crisismoment voor en neem nu de verantwoordelijkheid voor jezelf en je leven.

Oud of nieuw

Ik geloof dat een crisismoment een voorteken is voor een grote doorbraak. Een moment van crisis zorgt er vaak voor dat je anders naar jezelf (moet) gaat kijken. Waardoor je vaak wel veranderingen aan zal moeten brengen. Dan (pas) gaan we onszelf vragen stellen en ons leven evalueren. Nu we in de crisissituatie zitten worden we als het ware gedwongen om stil te staan en naar onszelf te kijken. Al hebben we daar ook dan nog steeds een keuze in. We kunnen er dan ook nog steeds voor kiezen om op de oude voet door te gaan met als gevolg dat er iets gebeurd (denk aan een ongeluk bijvoorbeeld) of dat ons lichaam ons steeds meer signalen gaat geven en we ziek worden. Als we onszelf niet regelmatig even stilzetten dan doet het leven het voor ons. Als we weigeren om te luisteren naar de signalen die ons lichaam ons geeft zal de crisis alleen maar groter worden. Tot er dan echt geen ontkomen meer aan lijkt te zijn.

Grijp je de kans?

Als we ervoor kiezen om naar de signalen die ons lichaam ons geeft te luisteren dan kunnen we een crisissituatie voor zijn of als je er al in zit kun je nu misschien het voordeel en de kracht ervan in zien. We kunnen nu kijken naar wat we van deze kans die het leven ons biedt kunnen leren en groeien in ons bewustzijn. Het is niet voor niets dat je in deze situatie bent beland. Het wil je iets duidelijk maken. Is dit niet de richting die bij jou past? Zit je in een relatie die niet gezond is? Neem je teveel hooi op je vork? Dit zijn een aantal voorbeelden maar er zijn tal van mogelijkheden. Ben nieuwsgierig en onderzoek wat het is dat het leven je wil vertellen.
Zit je nu niet in een crisissituatie dan is het nog steeds goed om jezelf vragen te stellen en heel eerlijk naar jezelf te zijn. Is dat wat je doet écht wat JIJ leuk vindt? Haal je er voldoening uit? Hoe is de balans tussen geven en nemen? Zijn er momenten waarop je kunt ontspannen? Hoe zijn de contacten die je om je heen hebt? En zo zijn er nog meer vragen die je jezelf kunt stellen. Stel je open en luister naar je lichaam.

Delen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on print
Print

Geef een reactie