ik waag de sprong en treed uit mijn comfortzone
hierisiris

Buiten je comfortzone begint het leven

Het algemeen nederlands woordenboek omschrijft het woord comfortzone als een mentale ruimte waarin iemand zich op zijn gemak en niet bedreigd voelt, waar iemand meestal moeilijk uitbreekt en die door de buitenwereld vaak als beperkt wordt ervaren; comfortabel gevoel dat men niet graag opgeeft voor nieuwe, onbekende zaken.

Een comfortabel leven kan heel fijn zijn, maar ook saai. Een leven waarin alles voorspelbaar is, geen nieuwe en spannende dingen worden ondernomen en geen uitdagingen aangegaan. Het voelt lekker vertrouwd en veilig maar je voelt je ook leeg van binnen. Een leven vol comfort zuigt het leven uit je. Je laat je leven en je leeft niet.

Uit je comfortzone stappen is iets doen wat je nog niet eerder hebt gedaan. Om een leven te leiden dat voldoening geeft, je uitdaagt en helpt ontwikkelen, zul je uit je comfortzone moeten komen. Daar is lef en moed voor nodig. Buiten je comfortzone liggen de uitdagingen en dat is waar je voldoening gaat vinden. Hoe vaker je buiten je comfortzone komt hoe meer je durft en hoe groter je comfort zone wordt.

comfortzone

Automatische piloot

Een 9-5 baan waar je elke dag heen gaat, om 6 uur eten, 2 vaste avonden sporten, met vrienden afspreken in dat ene café waar jullie altijd heen gaan en zo kan ik nog wel een aantal dingen opnoemen. De week is snel gevuld en week in week uit leef je hetzelfde leven. Vertrouwd en lekker veilig. Toch kan dit ook beginnen te vervelen en kun je naar iets anders in je leven verlangen. Dat lijkt soms makkelijker gezegd dan gedaan. Maar is dat ook zo? Het enige wat je tegenhoudt, dat ben jij zelf. Wil jij een ander resultaat of je anders voelen dan zul je ook iets anders moeten gaan doen. Je zult dan uit je comfortzone moeten komen. En dat gaat gepaard met angst. Want alles wat verder gaat dan datgene wat je al kent vind je hoofd maar niks en die begint dan tegen te spartelen en van alles te roepen (ik kan dat niet, dat is niks voor mij, zou je dat nou wel doen, misschien een andere keer, ja maar….. etc.) Het is de kunst om je niet mee te laten slepen door dat wat je hoofd je allemaal probeert wijs te maken. Jouw hart weet de weg.

Persoonlijke groei vindt plaats buiten je comfortzone

Meestal zijn we niet bang voor verandering, maar bang om het oude achter ons te laten. Nu weet je wat je hebt, wat je kunt verwachten en wat het je oplevert. Of dat nou bewust is of niet. Je huidige leven is lekker veilig. Als daar verandering in komt dan wordt het spannend en komen angst en onzekerheid om de hoek kijken. En dat is het punt waar niet iedereen voorbij durft te gaan. Toch is dat de plek waar het echt gebeurd. Daar kun je ontdekken wat het leven je allemaal nog meer te bieden heeft.

Persoonlijke groei vindt plaats door spannende dingen te doen. Alleen uit eten gaan, voor het eerst een workshop geven, een blog beginnen, de eerste dag op je nieuwe baan, een niet voedende relatie beëindigen, naar een andere kapper gaan en ga zo maar door. Als je jezelf durft uit te dagen dan zul je al snel ontdekken dat het soms helemaal niet zo spannend is en hoe vaker je iets nieuws doet hoe minder spannend dat het wordt. En soms kom je er dan ineens achter dat je ergens heel goed in bent waarvan je nooit had geweten dat je het in je had. Een win voor je zelfvertrouwen!

Als je doet wat je altijd al deed, dan krijg je wat je altijd al kreeg.

Je kunt wel andere resultaten willen gaan zien of je anders willen voelen maar als je daar niks voor doet dan verandert er nooit iets. Om ergens verandering in te willen zien zal je in actie moeten komen. Deze actie vind plaats buiten je comfortzone en dat is spannend. De angst in jou kan zomaar de overhand nemen. Wil je toch een stap zetten om buiten je comfortzone te kunnen treden dan is het belangrijk om te weten wat je comfortzone is. Hier kun je achter komen door je bewust te worden van je patronen en je overtuigingen. Als je weet wat deze zijn, kun je ze doorbreken. Je gedachtes en gedrag observeren zijn hierin de eerste stap. Jezelf geruststellen en stapje voor stapje buiten je comfortzone treden zijn de volgende stappen.

Het levert je iets op, anders doe je het niet.

Pas zei iemand tegen me dat hetgeen wat ze deed haar alleen maar energie kostte. Maar toch doe je het, dacht ik bij mezelf. Klagen over is soms makkelijker dan actie ondernemen en een verandering in gang zetten. Je zit immers lekker veilig in je comfortzone te doen wat je altijd al deed. Zo neem je geen verantwoordelijkheid en leg je de oorzaak buiten jezelf neer. Datgene wat je energie kost wordt immers veroorzaakt door iets buiten jezelf, maak je jezelf wijs. De werkelijkheid is dan te confronterend. Je hebt er zelf last van, maar toch kies je ervoor om ermee door te gaan. Terwijl de enige die een verandering in gang kan zetten jij zelf bent. Je hebt nooit invloed op wat een ander doet, alleen op wat je zelf doet.

Je kunt je overtuigingen veranderen

Of je iets positief of negatief ervaart hangt af van hoe je er naar kijkt. Net zoals je een regenachtige dag negatief of positief kunt ervaren kun je alle ervaringen in je leven inkleuren zoals jij het zelf wilt. Jij bent degene die de ervaring heeft en die er een positieve of negatieve overtuiging aan hangt.
Wil je een situatie anders kunnen ervaren dan kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Welke overtuiging zal ik moeten hebben om deze ervaring te hebben?

  • Welke ervaring uit mijn verleden is de oorzaak van deze overtuiging?

Tot hier mijn betoog over comfort zones. Hoe werkt het bij jou? Durf jij spannende dingen te doen en samen met de angst toch stappen buiten je comfortzone te zetten? Ik ben benieuwd. Laat het me weten!

Delen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on print
Print

Geef een reactie