hierisiris

50 signalen dat je met een narcist op de werkvloer te maken hebt

Ook al wordt het woord narcisme steeds vaker gebruikt, er zijn nog maar weinig mensen die echt begrijpen wat het inhoudt. Als narcisme al wordt herkend, dan wordt het meestal gezien als een negatieve eigenschap in een dominant persoon. Maar de hele complexiteit van narcisme en de invloed op de omgeving wordt vaak nog niet begrepen. Daardoor wordt het ook lastig om te kunnen begrijpen hoe gevaarlijk narcisten zijn. Ik hoop je in mijn blogs daar wat inzicht in te kunnen geven.

Laat ik voorop stellen dat het niet niks is om iemand als narcist te bestempelen. En ik van mening ben dat er ook niet zomaar met deze term gegooid hoeft te worden. Het is wél goed om jezelf erover te informeren en te erkennen dat dit soort mensen bestaan. Niet iedereen heeft het beste met je voor.
Ik wil je niet laten schrikken, maar er behoren misschien wel meer mensen tot deze categorie dan dat je zou verwachten. 1 op de 25 mensen is namelijk destructief narcistisch. Laat dat nog maar eens tot je doordringen, 1 op de 25.

Dat gezegd hebbende ga ik in deze blog in op wat voor invloed een narcistische collega of leidinggevende op het team en het hele bedrijf heeft. Waaraan je kunt herkennen of je met een narcist op de werkvloer te maken hebt en ik geef tips wat jij kunt doen als je het vermoeden hebt dat je er met een te maken hebt.

Hieraan kun je ze herkennen

Een narcistische collega of leidinggevende is niet altijd meteen te herkennen. In het begin komt een narcist heel normaal over. Ze weten precies hoe ze een goede eerste indruk moeten maken. Komen zelfverzekerd over en zijn charmant. En zolang je doet wat er van je verlang wordt zal je weinig tegenwerking hoeven te verwachten. Pas als je tegen een narcist ingaat kan het gebeuren dat het masker valt en je te maken krijgt met de echte persoon. Want wanneer je niet doet wat een narcist wil of wanneer hij niet krijgt waar hij recht op meent te hebben zul je zijn ware aard zien.
Dat uit zich in:

 1. Anderen snel voor zich weten te winnen.

 2. Boos worden bij kritiek. Woede uitbarstingen zijn heel normaal.

 3. Over anderen heenlopen.

 4. Zichzelf beter vinden dan anderen.

 5. ondermijnt initiatief en zelfs de gewone taken van zijn functie.

 6. Niet of nauwelijks in anderen in kunnen leven.

 7. Vooral aan zichzelf denken.

 8. Hij heeft een negatieve uitwerking op de onderlinge sfeer.

 9. Kleineert collega’s in het openbaar.

 10. Heeft geen inzicht in de risico’s die hij neemt, ook niet als hij hierop wordt gewezen.

 11. Vernedering

 12. Profileert zichzelf graag als heel succesvol.

 13. negeren

 14. afspraken niet nakomen.

 15. regels aan de laars lappen en eigen regels maken.

 16. liegen.

 17. goedpraten van gedrag dat niet door de beugel kan.

 18. pesten.

 19. collega’s tegen elkaar opzetten.

 20. Met de eer voor werk dat een ander heeft gedaan strijken.

Je kunt ze op alle lagen in het bedrijfsleven tegenkomen. Vergeet ook topfuncties in het bedrijfsleven en in de politiek niet. Dit zijn dé plekken om ze tegen het lijf te lopen.

Zo uit het zich op de werkvloer

De gevolgen van een (leidinggevende) narcist voor een team zijn niet niks. De teamgeest ontbreekt, maar daarnaast zijn er meer kenmerken te ontdekken:

 • Pestgedrag

 • Iedereen kiest voor zelfbehoud. Dus diensten ruilen etc. zit er (bijna) niet in. Collega’s hebben niks voor elkaar over.

 • Weinig initiatieven van collega’s

 • Veel stress en uitval

 • Pleasegedrag

 • Een hoog verloop onder collega’s

 • Je krijgt verantwoordelijkheden die niet bij je functie passen

 • Er wordt ontzettend veel van je verwacht, de druk is hoog.

 • Wispelturige stijl van aansturing. Het ene moment willen ze rechtsom, het andere ineens linksom.

Een narcist zorgt er voor dat je je super klein gaat voelen. De schuld ligt altijd bij jou en het lijkt wel alsof je niks meer goed kunt doen. Zo iemand als collega is een ding, maar zo iemand als leidinggevende weer een ander.

Het gevolg kan zijn dat je keihard gaat werken om toch maar iets aan waardering te kunnen ontvangen. Je toch maar gezien en gehoord te voelen (waar je overigens gewoon recht op hebt!). Toch kun je bijna niet ontkomen aan gevoelens van afwijzing, minderwaardigheid en faalangst.

Bij anderen overheerst angst juist.Bang om iets fout te doen, bang voor de reactie van de narcist. Je durft niets meer te zeggen, past je aan en houdt je mond.

Dit is waar jij last van kunt hebben:

 • Gevoel van waardeloosheid

 • Vecht of juist vluchtreacties

 • Twijfel aan jezelf/ verstoord zelfbeeld

 • Faalangst en bang niet goed genoeg te zijn

 • Pleasegedrag of juist agressie

 • Hoge taakeisen en onredelijke verwachtingen
 • Afgewezen worden

 • Gemanipuleerd en afgestoten worden

De invloed op het team

De eigenschappen van een narcist zorgen ervoor dat hele teams ontwricht raken en bedrijven kapot gemaakt worden.
De teamspirit ontbreekt. Er is geen enkel gevoel van veiligheid en onderling vertrouwen en dit is waar je tegenaan loopt op de werkvloer:

 1. Er wordt veel geroddeld. Er wordt over elkaar gepraat in plaats van met elkaar.

 2. Iedereen kiest voor zelfbehoud. Dus diensten ruilen etc. zit er (bijna) niet in. Collega’s hebben niks voor elkaar over.

 3. Weinig initiatieven van collega’s

 4. Veel stress en uitval

 5. Pleasegedrag

 6. Een hoog verloop onder collega’s

 7. Je krijgt verantwoordelijkheden die niet bij je functie passen

 8. Er wordt ontzettend veel van je verwacht, de druk is hoog

 9. Wispelturige stijl van aansturing. Het ene moment willen ze rechtsom, het andere ineens linksom.

Dit kun je doen als je te maken hebt met een narcist op de werkvloer

Het is niet makkelijk om met narcistische mensen om te gaan. Hun gedrag is onredelijk en het trekt je helemaal leeg. Je raakt er door uitgeput. En vergeet niet hoe frustrerend het is als jij wel door hebt met wat voor iemand je te maken hebt en anderen het (nog) niet willen inzien. Veel mensen kunnen zich niet voorstellen dat iemand zo kan zijn en zullen het niet inzien. Gedrag wordt goed gepraat en je zult te horen krijgen dat het vast niet zo bedoeld is. Laat je niet gek maken! Jij weet precies hoe de vork in de steel zit!

Tegen een narcist ingaan en hem proberen te ontmaskeren gaat jou heel veel energie kosten. Je gaat tegengewerkt worden en niet alleen door de narcist zelf. Ook de ‘vrienden’ van de narcist zullen daar aan mee doen. Je zult zelf moeten bepalen of het je dat waard is.

Knoop dit goed in je oren: Je gaat een narcist niet veranderen. De persoon in kwestie zal zelf in moeten zien dat hij/ zij er naast zit. En de kans dat dit gebeurt is heel erg klein.

Kijk liever naar je eigen gedrag. Daar heb je namelijk wél invloed op.
Hoe reageer jij?
Wat doe jij?
Wat werkt, wat niet?
Is er iets dat jij anders kunt en wilt doen?

In onderstaande post lees je waarom je niet meteen ontslag hoeft te nemen met een narcist op de werkvloer.

Een werkomgeving vol spanning, angstgevoelens, kritiek en geen teamspirit is geen goede plek om te werken. Het is schadelijk voor je gezondheid. Als je merkt dat jij lijdt onder het gedrag van een narcist, kies dan voor jezelf. Desnoods ten koste van je baan. Jouw gezondheid staat op nummer 1.

 

De verschillen tussen de mensen die blijven en de mensen die weggaan

Een narcist manipuleert er op los, zet collega’s tegen elkaar op, zegt wat je wil horen, trekt de mensen die met hem meegaan voor en de mensen die ergens tegenin gaan krijgen altijd de wind van voren en zijn de dupe van zijn gedrag.

De teamgeest is volledig weg omdat de ‘meelopers’ zich gezien en gehoord voelen en alles voor de persoon in kwestie over hebben. Deze worden ook beloond. Terwijl degene die niet zomaar meegaan zich absoluut niet gezien, gehoord en gewaardeerd voelen. Bij deze groep ontbreekt al het vertrouwen en ze zullen overal iets achter zoeken. Dit zijn de mensen die het altijd moeten ontgelden en weg zullen gaan.

Hoe je het ook went of keert er is altijd een tweedeling te zien in het team. De mensen die bij het team van de narcist horen en alles voor hem over hebben en de mensen die hem doorzien en niet meegaan met zijn spelletjes en het daardoor moeten ontgelden.

Dit is voor jou

Weet jij al zeker dat je met een narcist te maken hebt (gehad)? Ben je over de schok heen en ben je op zoek naar hulp? Kijk dan eens op deze pagina.

Voor jou, jij die het slachtoffer is geworden van een narcist, weet dat je niet alleen bent. Er zijn een heleboel mensen die iets soortgelijks hebben meegemaakt en die jou wél zullen begrijpen. Ga naar deze mensen op zoek!! Er zijn (online) groepen, hulpverleners, coaches waar je je verhaal kunt vertellen en die jou écht kunnen helpen en/of waar je steun kunt vinden.

Ik zie je
Ik hoor je
Ik voel je

Liefs,
Iris

Delen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on print
Print

Geef een reactie